Γυναίκες και επιστήμες
- Atypos Newspaper
- 8 Μαρ 2020
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου 2020

Θυμηθείτε έναν επιστήμονα που ξέρετε. Είναι γυναίκα; Μάλλον όχι. Μέχρι πρότινος ο χώρος της επιστήμης στην συνείδηση πολλών ηταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ανδρικό πληθυσμό γεγονός που οφείλεται δυστυχώς στους αιώνες υποτίμησης της γυναικείας φύσης. Παρόλα αυτά ποτέ δεν έλειψε από την επιστήμη η ύπαρξη γυναικών επιστημόνων τόσο στην αρχαιότητα όσο και στην σύγχρονη εποχή.
Μια από τις πρώτες γυναίκες επιστήμονες ήταν η Υπατία. Γεννημένη το 370 μ.Χ στην Αλεξάνδρεια ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, την μηχανική, την αστρονομία και την φιλοσοφία. Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση, σπούδασε στην Αθήνα και με την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια τέθηκε επικεφαλής της Νεοπλατωνικής Σχολής εκεί και ανέλαβε την εκπαίδευση πολλών αγοριών που ανήκαν στους ανώτερους κύκλους της αριστοκρατίας της πόλης.
Υπατία Marie Curie
Στην σημερινή εποχή πολλές είναι οι γυναίκες επιστήμονες σε όλους τους τομείς.
Η πιο αναγνωρισμένη είναι η δύο φορές βραβευμένη με Νόμπελ, Marie Curie. Έγινε διάσημη για την εργασία της στην ραδιενέργεια ήταν κάτοχος 13 βραβείων και η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.
Ακόμα μια από αυτές τις γυναίκες επιστήμονες είναι η γυναίκα που προσεδαφισε τους αστροναύτες του Apollo 11 στην σελήνη, η Μάργκαρετ Χαμιλτον. Η συγκεκριμένη είχε δημιουργήσει και αναπτύξει το λογισμικό αυτης της διαστημικής αποστολής της NASA και μαζί με την Κάθριν Τζόνσον, Αμερικανή μαθηματικό που έκανε υπολογισμούς για τις προσγειώσεις των πρώτων αποστολών της NASA, συνέβαλλαν σημαντικά στην πορεία και επιτυχία της αποστολής Apollo 11 στο φεγγάρι.
Στον τομέα της Βιολογίας και της Ιατρικής διέπρεψαν οι επιστήμονες Nettie Stevens, αμερικανη βιολόγος που ανακάλυψε τα φυλετικά κύτταρα το 1905 και η Νοτιοαφρικανη χημικός Alice August Ball που κατάφερε να δημιουργήσει μια ενέσιμη θεραπεία για την λέπρα.
Alice August Ball Elisa Leonida Zamfirescu
Στον τομέα της Φυσικής η Jocelyn Bell Burnell ήταν αυτή που ανακάλυψε τους πάλσαρ οι οποίοι είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας και η Chien-Shiung Wu η οποία κατέρριψε μια από τις πιο σημαντικές αρχές της πυρηνικής φυσικής αποδεικνύοντας τον νόμο την ισοτιμίας.
Τέλος πρέπει να αναφερθούν δύο ακόμα γυναίκες η Elisa Leonida Zamfirescu η πρώτη γυναίκα μηχανικός καθώς επίσης η Ada Lovelace συχνά αναφερόμενη και ως η μητέρα του προγραμματισμού η οποία δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο μηχανής.
Αυτές είναι λίγες από τις γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως και τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της γυναικείας συμβολής στην πρόοδο της επιστήμης.
Comments