ΠΑΛΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ
- Δέσποινα Φανού, Μαρίνα Μπαξεβανίδου
- 3 Δεκ 2018
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Στο Λύκειο αρκετοί μαθητές έχουν κατασταλάξει όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα που θέλουν να ακολουθήσουν, πολλοί όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για το επάγγελμα που θέλουν να ασκήσουν στο μέλλον. Η στήλη αυτή στηρίζεται σε μια έρευνα που θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σε κάθε τεύχος θα υπάρχουν συνεντεύξεις από πρώην μαθητές που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και μας μιλάνε για το αντικείμενο των σπουδών και της δουλειάς τους. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η ευρύτερη κατανόηση του αντικειμένου κάθε σχολής από τους μαθητές, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν ορθότερα τις σχολές που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.
Ακολουθούν οι συνεντεύξεις από δύο απόφοιτους του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο Γιώργος και η Αθηνά μας δίνουν τη δική τους εικόνα για την πραγματικότητα μετά το Λύκειο μέσα από την εμπειρία τους.
Από ποιο σχολείο αποφοιτήσατε;
Γιώργος: Απο το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος
Αθηνά: Από το Κολέγιο Δελασάλ.
Από ποιο τμήμα ΑΕΙ αποφοιτήσατε;
Γιώργος: Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας & Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αθηνά: Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Πότε ολοκληρώσατε τις σπουδές σας;
Γιώργος: Το Πολυτεχνείο το τελείωσα το 2013 και τη Γεωλογία το 2017.
Αθηνά: Τον Μάρτιο του 2018.
Εργάζεστε; Σε πόσο χρονικό διάστημα βρήκατε δουλειά;
Γιώργος: Εργάζομαι σε μια τεχνική εταιρεία. Βρήκα δουλειά αμέσως μόλις τελείωσα τις σπουδές μου.
Αθηνά: Εργάζομαι σε μια τεχνική εταιρεία που ειδικεύεται σε μηχανολογικές μελέτες και επενδυτικά προγράμματα ΕΣΠΑ. Δεν άργησα καθόλου να βρω δουλειά. Άρχισα να δουλεύω τον ίδιο μήνα που τελείωσα τις σπουδές μου.
Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας σας και πόσο καιρό είστε σε αυτή;
Γιώργος: Έχω 14 μήνες που εργάζομαι σε αυτήν την εταιρεία και απασχολούμαι ως μελετητής- κατασκευαστής.
Αθηνά: Απασχολούμαι πάνω στο επάγγελμα μου, δηλαδή ως μηχανολόγος μηχανικός εδώ στην Ελλάδα. Έχει διαφορά από το εξωτερικό, γιατί είναι λίγο διαφορετικό το αντικείμενο πάνω στο οποίο δουλεύουμε.
Πόσες δουλειές έχετε αλλάξει ως τώρα; Είχαν όλες σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σας;
Γιώργος: Μετά την αποφοίτηση μου έχω αλλάξει μια δουλειά και αυτή ήταν σύμβουλος ακινήτων, οπότε όχι, δεν είχε σχέση με το επάγγελμά μου.
Αθηνά: Οι προηγούμενές μου δουλειές ήταν πριν την αποφοίτησή μου και ήταν σαν όλες τις δουλειές που κάνει μια φοιτήτρια, σε καφετέριες, μπυραρίες και διάφορα άλλα σχετικά. Μετά την αποφοίτησή μου άρχισα να δουλεύω εκεί που είμαι και τώρα.
Η δουλειά που κάνετε τώρα σας προσφέρει έναν ικανοποιητικό μισθό;
Γιώργος: Ναι, ο μισθός που παίρνω είναι ικανοποιητικός.
Αθηνά: Ναι. Είναι ικανοποιητικός ο μισθός, αλλά επειδή οι μηχανικοί πρέπει να δίνουν αρκετά χρήματα σε ασφάλεια, ΕΦΚΑ,ΤΕΕΜ, τελικά είναι σαν ένας βασικός μισθός, γιατί ένα μέρος του αρχικού ποσού πάει σε αυτούς τους φορείς.
Είστε ευχαριστημένος από τον χώρο εργασίας σας;
Γιώργος: Ναι. Ασκώ το επάγγελμα μου σε έναν ευχάριστο χώρο εργασίας.
Αθηνά: Ναι, γιατί μαθαίνω πολλά πράγματα και επειδή έχει μεγάλο εύρος η δουλειά αυτή.
Αν μπορούσατε να επιλέξετε μια άλλη σχολή, ποια θα επιλέγατε για να σπουδάσετε;
Γιώργος: Ίσως να επέλεγα την Ιατρική, όχι επειδή δεν μου αρέσει αυτό που κάνω, αλλά γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να κάνεις έναν άνθρωπο υγιή.
Αθηνά: Όχι. Είμαι πλήρως ευχαριστημένη με τη δουλειά μου. Βέβαια πάντα μου άρεσαν το ΤΕΦΑΑ αλλά και πάλι δεν θα το επέλεγα, γιατί δεν θα μου προσέφερε τα απαραίτητα.
Προχωρήσατε σε μεταπτυχιακές σπουδές;
Γιώργος: Ναι. Πάνω στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Αθηνά: Ναι. Πάνω στον στρατηγικό σχεδιασμό προϊόντων. Έχει να κάνει με την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντος. Σχετίζεται με όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός προϊόντος.
Από την παραπάνω συνέντευξη φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι οι σχολές του Πολυτεχνείου είναι σχολές που έχουν πολλές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση και προσφέρουν στους φοιτητές τα εφόδια, για να βγουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και να διεκδικήσουν έναν ικανοποιητικό -για τις μέρες μας - μισθό. Επίσης, μετά την απόκτηση του πτυχίου λόγω του υψηλού επιπέδου των σπουδών υπάρχουν πολλές δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές με σκοπό τη μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Comments