Η ΕΠΙΜΑΧΗ 8η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
- Του Άγγελου Αραμπατζή
- 8 Μαΐ 2018
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Οι Ιρλανδοί πολίτες καλούνται να ψηφίσουν, μετά από 2 μήνες καμπάνιας, στο δημοψήφισμα της 25ης Μαΐου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας τον Μάρτιο και έπειτα από το κάλεσμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της γυναίκας στη χώρα.
Η έκτρωση είναι εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που δίχαζε και εξακολουθεί να διχάζει την κάποτε ολότελα καθολική χώρα. Όχι μόνο η άμβλωση είναι εντελώς παράνομη, αλλά κάθε ενέργεια που οδηγεί σε διακοπή της εγκυμοσύνης (όπως το «χάπι της επόμενης ημέρας») καταδικάζεται ως δολοφονία με 14 χρόνια φυλάκιση. Η πλήρης απαγόρευση ήρθη για πρώτη φορά μόλις το 2013, όταν επιτράπηκε η διακοπή της κύησης σε γυναίκες που η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο.

Οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται ούτε σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν υπάρχει εμβρυϊκή ανωμαλία και έτσι χιλιάδες γυναίκες –περίπου 200.000- από το 1983 ταξιδεύουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσουν τη διαδικασία της έκτρωσης.
Τώρα, λοιπόν, οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν συμφωνούν με την κατάργηση του άρθρου 40.3.3 – γνωστό και ως όγδοη τροπολογία - το οποίο από το 1983 έχει δώσει σε αγέννητα έμβρυα και έγκυες γυναίκες ίσα δικαιώματα στη ζωή και με το οποίο ουσιαστικά κατοχυρώθηκε συνταγματικά η απαγόρευση των αμβλώσεων.
Το ιστορικό του δημοψηφίσματος:
Η καμπάνια υπέρ της κατάργησης της λεγόμενης «8ης τροπολογίας» άρχισε με τον θάνατο της Savita Halappanavar το 2012 που κατέληξε από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, αφού της απαγορεύθηκε λόγω του εθνικού συντάγματος να διακόψει την 17 εβδομάδων κύηση της. Έτσι το 2013, η κυβέρνηση προχώρησε σε αντισυνταγματική νομιμοποίηση της έκτρωσης σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, γεγονός που δυσαρέστησε όμως χιλιάδες πολίτες της χώρας και έκανε τον διχασμό πλέον να φαντάζει αναπόφευκτος.
Είκοσι χρόνια πριν από το θάνατο της Savita Halappanavar όμως, ένα 14χρονο θύμα βιασμού απετράπη από το να ταξιδέψει στην Αγγλία, για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, αφού ήταν αντίθετο με το θρησκευτικό ήθος της χώρας. Το γεγονός έγινε τότε γνωστό σε όλο τον κόσμο με τον τίτλο “X Case”, καθώς τα στοιχεία του κοριτσιού δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες με ποσοστό 50/50 μοιράζονται στα δύο στρατόπεδα και έτσι η τύχη της 8ης τροπολογίας είναι αμφιλεγόμενη.
Οι δύο πλευρές εμφανίζονται καθόλα μάχιμες και με πολλά επιχειρήματα στην προσπάθεια να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Παρόλα αυτά, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα αντικατοπτρίζει τη γνώμη του λαού γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ιρλανδία, σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής κρίσης κατά την οποία οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακουστούν.
Comentarios