top of page
Copy of @τύπως.png

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Κωνσταντίνα Γραμματικοπούλου Γ2
  • 28 Φεβ 2018
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Η τέχνη χωρίζεται σε πολλά είδη, θέατρο, χορός, τραγούδι, ζωγραφική, συγγραφή, φωτογραφία, μουσική, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή χάρη. Δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι επίσης θεραπεία. Δεν μιλώ για σοβαρές αρρώστιες, μιλώ για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας έφηβος αλλά και ένας ενήλικας. Η ντροπή, η αμηχανία, ο φόβος, η εσωστρέφεια μπορούν εύκολα να αλλάξουν με τη βοήθεια οποιασδήποτε τέχνης, αρκεί να το θέλουμε και να το προσπαθούμε με αγάπη.

Οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί:

Α) να μας διδάξει ότι τα προβλήματα δεν έχουν πάντα μόνο μια λύση

Β) να μας αποδείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ερμηνεύσει κανείς τον κόσμο.

Γ) μέσα από αυτές αποκτάμε μοναδικές εμπειρίες και μέσα από αυτές μπορούμε να ανακαλύψουμε το εύρος και την ποικιλία των πραγμάτων που είμαστε ικανοί να κάνουμε.

Δ) οι τέχνες ζωντανεύουν το γεγονός ότι τα όρια της γλώσσας μας δεν είναι τα όρια της γνώσης μας.

Ε) οι τέχνες μας βοηθούν να πούμε τα ανείπωτα.

Ζ) μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας μέσα από την τέχνη.

Η ) οι τέχνες μας διδάσκουν ότι μικρές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις.

Θ) οι τέχνες μας μαθαίνουν να κρίνουμε τις ποιοτικές σχέσεις, αντίθετα από την υπόλοιπη διδακτέα ύλη, όπου υπάρχουν μόνο σωστές και λάθος απαντήσεις.

Ας εξετάσουμε αρχικά τη μουσική. Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα σύστημα ανταμοιβής που ενεργοποιείται, όταν μαθαίνουμε μουσική. Όταν μαθαίνουμε μουσική, ανταμειβόμαστε με αισθήματα ευχαρίστησης που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας. Η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια νευρολογικά κυκλώματα, τις ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται και από τη σοκολάτα. Υπάρχουν βέβαια διάφορες διαβαθμίσεις στην ένταση των αισθημάτων ανάλογα με την περίπτωση.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν τραγουδούμε, απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας, ουσίες που έχουν τις ίδιες δράσεις, όπως οι γνωστές φυσικές παυσίπονες ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος. Επίσης, όταν τραγουδάμε, ενισχύεται η ορμόνη που αυξάνει τους δεσμούς μεταξύ μας και βοηθά στην ενδυνάμωση του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ενστικτωδώς τη μουσική για να χαλαρώνουν και να ψυχαγωγούνται. Μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς, η μουσική μπορεί να μας βοηθά για αλλαγή της ψυχικής μας διάθεσης, για τους κοινωνικούς μας δεσμούς ή ακόμη για σωματική άσκηση.

Έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς που γράφουν ειδικά για να εκφράσουν αυτά που βιώνουν λόγω τραυματικών, στρεσογόνων ή άλλων συναισθηματικών καταστάσεων (εκφραστική συγγραφή), αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και η καλύτερη αντιμετώπιση των μολύνσεων. Φαίνεται λοιπόν ότι, όταν εκφραζόμαστε με το γράψιμο για τις ψυχικές μας αναστατώσεις, βελτιώνονται η ψυχική και η σωματική μας υγεία. Η επιστήμη στον τομέα της εκφραστικής συγγραφής βρίσκεται στα πολύ αρχικά της στάδια. Ωστόσο, μερικές μέθοδοι γραψίματος έχει βρεθεί ότι ωφελούν. Σε μια ενδιαφέρουσα εργασία, υγιείς εθελοντές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της εκφραστικής συγγραφής για να εκθέσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες. Στη συνέχεια διαφάνηκε ότι είχαν συχνότερα καλύτερη διάθεση, λιγότερες ασθένειες και καλύτερη κατάσταση του ανοσολογικού τους συστήματος (το σύστημα άμυνας του οργανισμού) σε σύγκριση με φοιτητές που είχαν γράψει για επιφανειακές εμπειρίες.

Από την άλλη, οι τέχνες που χαρακτηρίζονται από κίνηση, όπως ο χορός, έχουν επίσης πολλά να προσφέρουν για την υγεία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση του στρες, βελτιώνει τον ύπνο, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το επίπεδο ενεργητικότητας.

Comments


Panorama, Thessaloniki  atypos.newspaper.info@gmail.com  |  (+30) 2310342470
Designed by Dimitris Boulios
bottom of page