top of page
Copy of @τύπως.png

The Matrix Η φιλοσοφία προσαρμοσμένη στον σημερινό τρόπο ζωής

  • Βακρατσά Δήμητρα Β1
  • 23 Νοε 2017
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Το “The Matrix” είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε το 1999. Σκηνοθετήθηκε από τους αδερφούς Γουατσόφσκι, Αμερικανοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί. Αφορά την ιστορία ενός νεαρού χάκερ, ο οποίος ζούσε μία φυσιολογική ζωή μέχρι τη στιγμή που τον προσέγγισε μία μυστηριώδης ομάδα. Η ομάδα αυτή του φανέρωσε ότι όλος του ο κόσμος αποτελεί απλά μία προσομοίωση και τα μέλη της του δίδαξαν πώς να πολεμήσει το σύστημα που τη δημιούργησε. Με ποιον τρόπο, όμως, το νόημα της ταινίας σχετίζεται με την πραγματική ζωή; Την απάντηση σε αυτό έδωσε ο Πλάτωνας.

Ο Πλάτωνας ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, του οποίου η συμβολή στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας ήταν καίριας σημασίας. Χρησιμοποιώντας την αλληγορία του σπηλαίου, επέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση επηρεάζει την αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο. Παρουσιάζει ένα σύνολο φυλακισμένων, οι οποίοι ζούσαν σε ένα σπήλαιο από τη μέρα της γέννησής τους. Δεν είχαν αντικρίσει ποτέ τον ήλιο αλλά μπορούσαν μόνο να ακούσουν ήχους και να δουν σκιές. Αυτή ήταν η πραγματικότητά τους. Η άγνοιά τους αυτή τούς οδήγησε να δημιουργήσουν έναν νέο, δικό τους κόσμο, βασισμένο στα δικά τους δεδομένα και την εμπειρία τους. Όταν ένας από αυτούς κατάφερε να αποδράσει, ξαφνιάστηκε από την αλήθεια και έδειξε δυσπιστία. Ωστόσο, ο Πλάτωνας θεωρούσε, ότι έπρεπε, με μία μορφή βίας, να του παρουσιαστεί η αλήθεια που ο ίδιος αρνούνταν να δει. Όταν τελικά ο φυλακισμένος προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, δημιούργησε έναν νέο ορισμό για το τι αληθινά υπάρχει και μία πιο ακριβή αντίληψη για τον κόσμο. Εντούτοις, όταν επέστρεψε στη σπηλιά για να εμπλουτίσει και να βελτιώσει την οπτική των υπόλοιπων φυλακισμένων για τον κόσμο, όχι μόνο τον κατέκριναν αλλά βάσισαν την άποψή του στην τύφλωσή του ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του και όχι λόγω του υπερβολικού φωτός.

Με αυτή τη θεωρία ο Πλάτωνας προσπάθησε να αποδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, οι συνήθειες, οι οποίες αποτελούν τον τρόπο ζωής μας, επηρεάζουν σημαντικά την κοσμοθεωρία μας. Η άρνηση προς την αντικειμενική όψη του κόσμου είναι αποτέλεσμα του εγωισμού και της προσπάθειας για μία άνετη ζωή χωρίς εντάσεις. Το “The Matrix” είναι μία μοντέρνα έκφραση αυτής της θεωρίας. Στην ταινία, οι κάτοικοι της προσομοίωσης αντιστοιχούν στους φυλακισμένους που αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες της ζωής. Υποσυνείδητα, περιορίζουν τις γνώσεις τους ώστε να ζουν ειρηνικά ενώ δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αλήθεια. Παρόλα αυτά, στο Μάτριξ, οι συνθήκες ζωής είναι θελκτικές, σύμφωνα με τη φιλοσοφία τέτοιου είδους ανθρώπων. Στην προσομοίωση, τα πάντα αποτελούν τον αντικατοπτρισμό της πραγματικότητας σε αντίθεση με τη σπηλιά, όπου επικρατεί το σκοτάδι και το αφύσικο. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κόσμος τείνει να αποφεύγει την αλήθεια, θεωρώντας ότι θα πλήξει τη ρουτίνα του. Στη διάρκεια της ταινίας, είναι αξιοθαύμαστο πώς οι πρωταγωνιστές πολεμούν και αρνούνται αυτές τις σκέψεις και τους ενδοιασμούς, ώστε να ελευθερώσουν το μυαλό τους και να γίνουν ικανοί να χειραγωγήσουν την προσομοίωση. Αυτό αποσκοπεί στη νίκη τους ενάντια στο σύστημα, ώστε να φέρουν την πραγματικότητα στην επιφάνεια.

Το “The Matrix” και θεωρία του σπηλαίου του Πλάτωνα παρουσιάζουν έναν εικονικό κόσμο που συνδέεται με την πραγματικότητα ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν την κοσμοθεωρία τους. Η ταινία ανακλά την αέναη φιλοσοφία, προσαρμοσμένη στον σημερινό τρόπο ζωής.

Comments


Panorama, Thessaloniki  atypos.newspaper.info@gmail.com  |  (+30) 2310342470
Designed by Dimitris Boulios
bottom of page