top of page
Copy of @τύπως.png

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ

  • Βάγια Χατζησυμεών Α5
  • 23 Νοε 2017
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Όλοι οι έφηβοι ονειρεύονται τη φοιτητική ζωή. Οι νέοι πιστεύουν πως αυτός είναι ο σκοπός τους και προσπαθούν να τον πραγματοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέοι έχουν τη στήριξη αλλά και την καταπίεση των γονιών τους. Την τελευταία χρονιά των σχολικών τους χρόνων, που είναι η Τρίτη Λυκείου, όλοι οι τελειόφοιτοι προσπαθούν να επικεντρωθούν στο σκοπό τους και να ανταποκριθούν όσο καλύτερα μπορούν στην απαιτητική αυτή χρονιά. Όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο Πανεπιστήμιο με επιτυχία, μπορούν πλέον να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους και αυτό πιστεύω είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την επιτυχία του εφήβου στο Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που κάποιοι καταφέρνουν να εισαχθούν σε μια σχολή, αλλά σε διαφορετική πόλη. Αυτό είναι ο έμμεσος τρόπος του εφήβου να αλλάξει τόπο διαμονής, εφόσον αυτό είναι οικονομικά εφικτό.

Στην αρχή υπάρχει δισταγμός τόσο από την πλευρά του εφήβου όσο και από την πλευρά των γονιών του λόγω έλλειψης ασφάλειας, εφόσον ο νέος θα είναι μακριά από τους γονείς του. Αν τελικά παρθεί η απόφαση ο νέος να αλλάξει πόλη, αυτόματα αυτός είναι εκτεθειμένος σε μια καινούργια, άγνωστη έως τώρα κοινωνία.

Αρχικά απαιτείται ο χρόνος ένταξης του εφήβου στην πόλη και στους ρυθμούς της. Μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με διάφορες δυσκολίες, λόγου χάρη η έλλειψη σωστής διατροφής που μπορεί να επιφέρει διάφορα μελλοντικά προβλήματα υγείας ή η μη επαρκής χρηματοδότηση από τους γονείς. Αυτά έχουν και θετικά αποτελέσματα, όπως να μάθουν οι νέοι την πρακτική πλευρά της ζωής στη σημερινή κοινωνία, εφόσον είναι αναγκασμένοι να συνηθίσουν για παράδειγμα τη συνεχή χρήση της συγκοινωνίας, δηλαδή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, και την επαφή με τον εργασιακό κόσμο με όλες τις δυσκολίες και τα τυχόν οφέλη που υπάρχουν.

Το γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς τους, φέρει σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση της ταυτότητάς τους ή ακόμη και τη διαμόρφωση της ενήλικης προσωπικότητάς τους, αφού ενσωματώνονται σε έναν ξένο χώρο, χωρίς την άμεση βοήθεια και την υποστήριξη κάποιου (π.χ. των γονέων). Η ανεξαρτητοποίηση, από την άλλη, των νέων από τους γονείς τους μπορεί να είναι ένα σοβαρό κίνητρο για την μετανάστευσή τους σε μια άλλη πόλη. Τελικά, η φοιτητική ζωή που ξεκινά σαν όνειρο για κάθε έφηβο, εμπεριέχει και διάφορες δυσκολίες που δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Comments


Panorama, Thessaloniki  atypos.newspaper.info@gmail.com  |  (+30) 2310342470
Designed by Dimitris Boulios
bottom of page