top of page
Copy of @τύπως.png

Γενετική μηχανική και οι εφαρμογές της στην ιατρική

  • Αβραμίδου Ελένη Β1
  • 7 Νοε 2017
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Μέχρι ποιον βαθμό έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε στην ανθρώπινη φύση ?

Η Βιολογία και η Ιατρική είναι οι δύο επιστήμες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τον 20ο αιώνα . Η σημαντικότερη από τις ανακαλύψεις στους παραπάνω τομείς θεωρείται αυτή του DNA, η οποία και επέτρεψε στους επιστήμονες την καλύτερη κατανόηση της γενετικής ζωής. Με βάση τη θεμελιώδη αυτή ανακάλυψη δημιουργήθηκε και ο κλάδος της Γενετικής Μηχανικής.

Η Γενετική Μηχανική αλλιώς και γενετική τροποποίηση είναι ένας κλάδος της βιολογίας με αρκετές εφαρμογές στην ιατρική, την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Πρόκειται για την άμεση επέμβαση του ανθρώπου στο γονιδίωμα ενός οργανισμού .

Οι εφαρμογές της στην ιατρική είναι αναρίθμητες και παρόλο που η ανάπτυξή της χρονολογείται μόλις από τον προηγούμενο αιώνα, έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών που παλιότερα ήταν ανίατες. Μια από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες εφαρμογές της είναι τα εμβόλια τα όποια έχουν βοηθήσει στην πρόληψη και στην εξάλειψη πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Ακόμη μέσω της γενετικής μηχανικής έχουν αντιμετωπιστεί πολλά κληρονομικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Τέλος, οι επιστήμονες είναι αρκετά κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για αρκετές μορφές καρκίνου μέσω της γενετικής μηχανικής .

Όμως παρόλη τη θετική συμβολή της στον τομέα της ιατρικής και της βιολογίας, η ραγδαία ανάπτυξη της Γενετικής μηχανικής έχει δημιουργήσει και μερικά ερωτήματα περί ηθικής. Αρχικά το ζήτημα της κλωνοποίησης σε ανθρώπινο επίπεδο έρχεται σε αντίθεση με τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Επίσης η επέμβαση στο γονιδίωμα του ανθρώπου με σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένων χαρακτηριστικών απαγορεύεται, καθώς παρεμποδίζει την ποικιλομορφία που πρέπει να υπάρχει και οδηγεί σε προτιμήσεις, σε ένα συγκεκριμένο ¨τύπο ανθρώπου¨ και κατά συνέπεια και σε ρατσιστική συμπεριφορά προς κάθε άνθρωπο που δεν διαθέτει τα ¨επιθυμητά χαρακτηριστικά¨.

Αυτοί και αρκετοί άλλοι μείζονος σημασίας προβληματισμοί για τις εφαρμογές της γενετικής μηχανικής απασχολούν τον κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα και οδήγησαν σε μια σύμβαση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών το 1997 στο Oviedo για την Προστασία των Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπινου Όντος σε σχέση με τις εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής. Η Σύμβαση επεκτάθηκε στο Παρίσι το 1998 με άρθρα που αφορούν την κλωνοποίηση. Ακόμη αρκετοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους πάνω στους συγκεκριμένους προβληματισμούς, όπως η UNESCO που αναφέρει: «Καμία έρευνα ή έρευνα των εφαρμογών που αφορά το ανθρώπινο γονιδίωμα δε μπορεί να υπερισχύσει των θεμελιωδών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας του ατόμου». (Άρθρο 10 Διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα δικαιώματα)

Comentários


Panorama, Thessaloniki  atypos.newspaper.info@gmail.com  |  (+30) 2310342470
Designed by Dimitris Boulios
bottom of page