Ψήφος στα 16
- Αραμπατζής Άγγελος Α1
- 16 Μαρ 2017
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Γιατί θα έπρεπε να ψηφίζω;
Το δικαίωμα στην ψήφο θεμελιώνει τη δημοκρατία ενώ είναι και κλειδί για τη σωστή λειτουργία της.

Είναι γνωστό πως οι νέοι σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι για τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα από τις προηγούμενες γενιές. Μελέτες δείχνουν πως η πολιτικοποίηση του ατόμου και η δημοκρατική συμμετοχή πρέπει να γίνονται στο άτομο από νεαρή ηλικία έτσι ώστε να γίνεται υπεύθυνο και έτοιμο να ασκήσει επιρροή σε κάθε λογής ζητήματα που το αφορούν. Πολλοί νέοι μετά το Γυμνάσιο, το Λύκειο ή και κατά την προσπάθεια εύρεσης εργασίας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως ανεργία και έλλειψη χρηματοδότησης. Όταν εμποδίζονται από το να ψηφίσουν δεν μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά αυτό και έτσι πολλές φορές καταδικάζονται για τουλάχιστον 4 χρόνια στην ανεργία, και στην ‘κακή’ εκπροσώπησή τους από ανθρώπους που δεν επέλεξαν οι ίδιοι.
Στην Ελλάδα η ψήφος στα 16 δεν τέθηκε καν προς συζήτηση (αφού ήταν καταδικασμένη), ενώ η ψήφος στα 17 ψηφίσθηκε με κυβερνητική και μόνο πλειοψηφία που όπως φαίνεται τελικώς δεν θα τεθεί σε λειτουργία ούτε αυτή. Τα κόμματα δείχνουν πολιτική ανωριμότητα, ενώ με αυτήν τους την πράξη χαρακτηρίζουν τους νέους ανώριμους να κάνουν επιλογές για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα όμως τους ζητούν να πληρώνουν και να δουλεύουν. Είναι μία συντηρητική πράξη και ιδιαίτερα από κόμματα του ¨Μένουμε Ευρώπη¨, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει λάβει αποφάσεις ακόμα και για ψήφο από την ηλικία των 16 ετών.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) οι νέοι κάτω των 18 ετών έχουν πλήρη φορολογική υποχρέωση όταν εργάζονται, ενώ μπορούν να καταδικαστούν, αν υποπέσουν σε αξιόποινη πράξη. Στα περισσότερα κράτη μέλη, η ηλικία της εγκληματικής ευθύνης είναι είτε στα 14 είτε στα 15, αλλά είναι ακόμα χαμηλότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (10), τη Σκωτία (12), την Ιρλανδία (12) και τις Κάτω Χώρες (12). Συγχρόνως δεν επιτρέπονται να ψηφίσουν στις εκλογές.
Η Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από πολιτική κρίση η οποία δύναται να ξεπεραστεί με τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά με νέες και φρέσκιες ιδέες. Η κοινωνία είναι αναγκασμένη να μας επιτρέπει να ψηφίζουμε, εφόσον μας μεταχειρίζεται ως ενήλικους.Η Ευρώπη πρέπει έτσι να ενθαρρύνει τον πολιτισμό της δημοκρατικής συμμετοχής, που εξασφαλίζει τη βιώσιμη συμμετοχή της νεολαίας στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Η Ευρώπη πρέπει να χορηγήσει στους νέους τα δικαιώματα που εγκαθιστούν τα καθήκοντά τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι προηγουμένως μειώσεις του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου από 21 ετών, έπειτα από 19 και έπειτα από 18 αντιμετωπίστηκαν με την ίδια επιφυλακτικότητα και αρνητικότητα, ενώ τελικά αποδείχθηκαν σωστές και φυσικά αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο.
Comentarios