top of page
Copy of @τύπως.png

Ηλεκτρονικό έγκλημα, ένα ανερχόμενο παγκόσμιο ζήτημα

  • Διομήδης Σουλάκης
  • 23 Δεκ 2016
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Κοινοτοπία τείνει να αποτελέσει η άποψη ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βοηθούν σε σημαντικό βαθμό τους ανθρώπους σε κάθε είδους εφαρμογές. Στο πλαίσιο αυτό κατανοούμε πώς έστρεψε ολοένα περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιούμε στις ημέρες μας. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη χρήση του υπολογιστή, το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι η μορφή του εγκλήματος που διαπράττεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, από άτομα που ειδικεύονται κυρίως στην πληροφορική. Αυτή η μορφή του εγκλήματος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Αρχικά, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι πολύ γρήγορο και μικρό σε διάρκεια και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνονται τα θύματα. Στη συνέχεια, απαιτούνται άριστες γνώσεις, αλλά τα ίχνη που δημιουργούνται είναι σε ψηφιακή μορφή. Επιπλέον, ο δράστης δεν χρειάζεται να μετακινείται, δηλαδή μπορεί να ενεργεί από το γραφείο του ή στο σπίτι του με ψευδή στοιχεία.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι έγκλημα διασυνοριακό και τα αποτελέσματά του μπορεί να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τόπους. Τέλος, είναι πολύ δύσκολος ο προσδιορισμός του τόπου τέλεσής του και ο εντοπισμός του δράστη, για αυτό απαιτείται διεθνή συνεργασία.

Δύσκολο, αν όχι αδύνατο, θα ήταν να αντισταθεί κανείς στην άποψη ότι αρκετοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του κυβερνοχώρου βρίσκονται σε κίνδυνο. Καταρχάς είναι σίγουρο ότι οι χρήστες μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως είναι η βία και η πορνογραφία, τα οποία θα πρέπει να εξαλειφθούν, για να υπάρξει πιο καθαρός κυβερνοχώρος. Αναντίρρητα πολλοί χρήστες είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με άγνωστους, οι οποίοι ζητούν προσωπικά στοιχεία, όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις κατοικίας και στο τέλος να τους βλάψουν.

Αν ευρύνουμε την παρατήρησή μας, θα κατανοήσουμε πως ορισμένοι χρήστες υπόκεινται σε επηρεασμό από τις έμμεσες διαφημίσεις στο διαδίκτυο, για παράδειγμα διαφημίσεις για ευκαιριακές επαφές. Ακόμα και όταν ερευνά ο χρήστης για κάτι που τον ενδιαφέρει, εμφανίζονται ιστοσελίδες με άσχετο περιεχόμενο από αυτό που ψάχνει, δηλαδή οι έμμεσες διαφημίσεις. Τέλος, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός που οι χρήστες του κυβερνοχώρου μπορεί να εθιστούν στην χρήση του διαδικτύου και κινδυνεύουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Είναι ευρύτατα εδραιωμένη η άποψη ότι η διείσδυση της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας έκανε εύκολη την πρόσβαση και διαχείριση των πληροφοριών που αφορούν την ιδιωτική ζωή του ατόμου. Για αυτό λοιπόν και τα συστήματα υψηλής ασφάλειας είναι δυνατόν να απασφαλιστούν και να διαρρεύσουν πληροφορίες προσωπικής φύσης.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος μέχρι ένα σημείο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόβλημα του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί άμεσα, αλλά θα μπορούσε να λυθεί σταδιακά. Αρχικά, είναι προτεινόμενο να αποφεύγεται κάθε είδους υπερβολή στον χρόνο και στον τρόπο της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ασφαλή χρήση του διαδικτύου και στην εξωστρέφεια των χρηστών. Τέλος, είναι ανάγκη να ελέγχεται αυστηρώς η ποιότητα των διακινούμενων προγραμμάτων στον κυβερνοχώρο, διότι υπάρχουν προγράμματα με ακατάλληλο περιεχόμενο και ιστοσελίδες που λειτουργούν ως έμμεσες διαφημίσεις.

Συμπεραίνουμε πως το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι έγκλημα ψηφιακής μορφής, με ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ο διασυνοριακός του χαρακτήρας, και οι χρήστες-θύματα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο και να έρθουν σε επαφή με αγνώστους. Το ζήτημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον έλεγχο των διακινούμενων προγραμμάτων και τον περιορισμό του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Δυστυχώς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο με διεθνή συνεργασία των κρατών.

Comments


Panorama, Thessaloniki  atypos.newspaper.info@gmail.com  |  (+30) 2310342470
Designed by Dimitris Boulios
bottom of page