Άγχος
- Αφροδίτη Χαλκοπούλου Γ5
- 19 Δεκ 2016
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Άγχος: μια αντίδραση ψυχολογική, πολλές φορές και σωματική σε περιόδους πίεσης. Πολλές φορές θέλεις να πετύχεις πράγματα, θέλεις να προσπαθήσεις, θέλεις να τα καταφέρεις, αλλά υπάρχει πάντα αυτή η ανάσα που βγαίνει με το ζόρι, το μυαλό που θολώνει, τα ιδρωμένα χέρια. Και εκείνο το ‘μην αγχώνεσαι’ από κάθε άνθρωπο γύρω σου, που ειλικρινά δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Γιατί όλοι αυτοί ξεχνούν πως το άγχος ορίζεται ως μια αντίδραση φόβου, που κλιμακώνεται από τη δυσφορία ως τον πανικό. Το άτομο, όταν αγχώνεται, νιώθει σαν να συλλαμβάνει διάχυτα μια απειλή. Εκείνη τη στιγμή ο στόχος είναι να μην σκεφτόμαστε, να κρατάμε απασχολημένο το μυαλό μακριά από το ζήτημα που γδέρνει ή ματώνει. Τα πάντα στο αθόρυβο και οι φίλοι ενημερωμένοι πως θέλουμε τον χρόνο μας. Και όλα αυτά, ενώ νιώθουμε το στομάχι και το στέρνο έτοιμα να σκάσουν από την πίεση.

Ανέκαθεν, το άγχος δεν σε κυνηγάει μόνο στην περίοδο των εξετάσεων. Κρύβεται μέσα στις πιο μικρές κουβέντες. Δεκτική η λέξη ‘ναι’, συγκαταβατική, αν βγάζει μια θετικότητα κυρίως όταν την ακούς εκφράζοντας αποδοχή. Σε αντίθεση με την λέξη ‘όχι’ που παραπέμπει σε άρνηση και αντίρρηση. Μικρή, έντονη, ξεκάθαρη. Αγχώδης. Με κύρος και βαρύτητα. Και γνωρίζουμε όλοι πως δεν αναφέρομαι στο ‘όχι, δεν θα βγεις σήμερα’, αλλά στο ‘όχι, δεν έγινες αποδεκτός’. Δεν ήσουν αρκετός. Δεν τα κατάφερες.
Σε αυτό το σημείο μάθε να αξιολογείς τον εαυτό σου βάσει της προσπάθειάς σου και όχι επειδή κάποιος αποφάσισε να κρίνει μόνο μια αδύνατή σου στιγμή, καταβεβλημένη με τόνους άγχους. Γιατί όποιος σου είπε ότι δεν είναι η προσπάθεια που μετράει, κάνει λάθος, αντικειμενικά και αποδεδειγμένα. Δέξου τα λάθη σου και κάνε ακόμα μεγαλύτερα, όσα θες, όσα σου φτάνουν, όσα χρειαστεί για να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό που έχεις κρυμμένο πίσω από τα πολλαπλά στρώματα άγχους. Μάθε να προχωράς μπροστά, χωρίς άγχος και άσε τους υπόλοιπους να λένε ‘μην αγχώνεσαι’, νομίζοντας πως βοηθούν. Γιατί πρέπει να μάθεις να κοιτάζεις το ρολόι και να ελέγχεις εσύ τους δείκτες του, κανένας άλλος. Άλλωστε, αν κάτι έμαθες στο λύκειο, είναι ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στην ασφάλεια μιας τάξης. Το θέμα είναι τι κάνεις, όταν τελικά πέσουν οι τέσσερις τοίχοι.
Comments