Κάποιες σκέψεις μετά τον εορτασμό της επετείου
- Ιωάννα Τερεκίδου Γ4
- 17 Νοε 2016
- διαβάστηκε 2 λεπτά
17 Νοέμβρη1973 , μια ημερομηνία σταθμός για όλη την Ελλάδα, μια ημερομηνία , ωστόσο, που εγείρει προβληματισμούς για το τι ακριβώς συνέβη.
Το Νοέμβριο του 1973 έγινε φανερή η αντίθεση του λαού στο καθεστώς της Χούντας των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Η εξέγερση έγινε στο τέλος της Χούντας επί κυβέρνησης Μαρκεζίνη και οδήγησε σε αιματοχυσία το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως κανένας δεν πέθανε στο Πολυτεχνείο, πως τίποτα δεν συνέβη.

Τα αίτια για την εξέγερση ποικίλλουν. Αρχικά, από τις 21 Απριλίου 1967 η Ελλάδα βρισκόταν υπό δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού. Δεν υπήρχαν ατομικές ελευθερίες δεν υπήρχε η δυνατότητα συγκρότησης πολιτικών κομμάτων και πολλοί πολίτες είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί ή ακόμα και βασανιστεί με κριτήριο απλώς τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ιδιαίτερα χρόνια της ιστορίας και σαφώς πολύ σκοτεινά, για να κατορθώσει κάνεις να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, καθώς οι απόψεις είναι αντικρουόμενες και φυσικά ένας στρατιωτικός επί χούντας δεν επρόκειτο ποτέ να παραδεχτεί, πόσο μάλλον να υποστηρίξει την ύπαρξη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Θα επιμείνει μάλιστα στο ότι ή ίδια η σύγκλητος του Πολυτεχνείου δήλωσε πως κανείς δεν πέθανε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης μέσα σε αυτό.
Έχει όμως πραγματική σημασία πόσοι και ποιοι πέθαναν; «Αριστεροί» και «δεξιοί» τα τελευταία 40 χρόνια έχουν διαστρεβλώσει όλη την ύπαρξη και την ιδέα του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης όχι μόνο των φοιτητών και σπουδαστών όπως είναι γνωστό, αλλά και των εργατών , των αγροτών κτλ. Η Χούντα σκότωσε. Μάλιστα, χάθηκαν άδικα και πολλοί άμαχοι πολίτες. Δεν περιορίστηκε μόνο σε όσους είχαν εξεγερθεί. Δεν πιστεύω πως έχει ιδιαίτερη σημασία το πότε, δηλαδή αν ήταν εντός των τριών ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρόλο που υπάρχουν πιστοποιημένες αποδείξεις για όσους νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν στην εξέγερση. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν είναι γιορτή, είναι επανάσταση, μια ταξική πάλη. Δεν τιμούμε τους νεκρούς, δεν έχει ουσιαστικά νόημα να φιλονικούμε για τον αριθμό τους. Τιμούμε την εξέγερση του λαού, την αφετηρία της επανάστασης και την αρχή της παύσης της Χούντας.
Kommentare