Εγκεφαλικό ή ψηφιακό hack?
- Ζαριφοπούλου Άννα Β2
- 16 Οκτ 2016
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Πρόσφατα η διαδικτυακή κοινότητα ενημερώθηκε για την παράνομη διείσδυση ( hack ) σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Ελλάδας στο YouTube ( ιστοσελίδα ). Πολλά άτομα κυρίως εφηβικής ηλικίας δεν δίστασαν να αποδεχτούν και να στηρίξουν τη λαθραία υποκλοπή αρχείων από κάποιον άγνωστο χωρίς να ξέρουν τις προθέσεις του. Όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, ο hacker ήταν ο ίδιος ο καναλάρχης . Ο ίδιος υποστηρίζει πως μπήκε σε αυτή την διαδικασία, (δηλαδή να μας κάνει να πιστέψουμε πως έχει "χακαριστεί " από κάποιον και πως απειλείται ) για να αποδείξει πόσο εύκολα μας επηρεάζει το ιντερνέτ και πόσο επικίνδυνο είναι, για τα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την κριτική τους ικανότητα, δηλαδή την πλειοψηφία των χρηστών του . Το πείραμα θα λέγαμε ήταν επιτυχές! Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως οι νέοι δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να κάνουν σωστή χρήση του διαδικτύου. Ποια είναι όμως τα βαθύτερα αίτια αυτού του φαινόμενου;
Αρχικά , καθώς η γενιά αυτή έχει μεγαλώσει με την ύπαρξη του ίντερνετ και επειδή το ίδιο προσφέρει ποικίλους τρόπους διασκέδασης (online παιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ ), είναι αρκετά εξοικειωμένη μαζί του. Έτσι, δεν έχει αναπτύξει τρόπους άμυνας απέναντι του με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη στο να επηρεάζεται και να γίνεται θύμα χειραγώγησης , καθώς το ίδιο δεν παύει να αποτελεί και να διατηρεί τα αρνητικά χαρακτηριστικά των μέσων ενημέρωσης.
Ύστερα, οι νέοι ακόμα κι αν έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με την αποδοχή ενός πρότυπου ή την θεοποίηση ενός προσώπου, ακολουθούν την πλειοψηφία και δεν αποστασιοποιούνται, γιατί φοβούνται μην περιθωριοποιηθούν και αποδιωχτούν από διαφορές κοινωνικές ομάδες.
Όμως οι νέοι ακολουθώντας οποιονδήποτε προβάλλεται στο διαδίκτυο καθιστούν τους εαυτούς τους εύκολα θύματα προπαγάνδας. Αυτό οδηγεί συνήθως στην όξυνση των κοινωνικών διαφορών (π.χ. ρατσισμός) και στο να γίνονται έρμαια άλλων ανθρώπων, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να εκφράσουν τη δική τους άποψη.
Η κατάσταση αυτή όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Καταρχάς οι νέοι θα πρέπει να επιζητούν να λάβουν σφαιρική παιδεία. Με αυτόν τον τρόπο θα οξυνθεί η κριτική τους ικανότητα και θα είναι περισσότερο ικανοί να αντιληφθούν το ποιόν των ανθρώπων που μιμούνται. Δηλαδή θα είναι σε θέση να επιλέγουν τα πρότυπα τους με κριτήριο την ποιότητα των ανθρώπων και όχι τη γνώμη του συνόλου. Ακόμα, με την ολοκληρωμένη μόρφωση θα μπορούν να τεκμηριώνουν ορθότερα τις απόψεις τους. Γεγονός που από τη μια θα οδηγήσει και τους υπόλοιπους που συναναστρέφονται μαζί τους να κάνουν καλύτερη επιλογή των προτύπων τους, και από την άλλη θα τους απαλλάξει από το αίσθημα κατωτερότητας προς τη μάζα.
Κλείνοντας συμπεραίνουμε πως οι νέοι έχουν την τάση, ειδικά στον ψηφιακό χώρο, να αντιγράφουν άτομα και συμπεριφορές χωρίς πρώτα να τις σκέφτονται και να τις αναλύουν . Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στους ίδιους και στην κοινωνία. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, χρειάζεται να ασχοληθούν περισσότερο με την εκπαίδευση και την καλλιέργεια του πνεύματος.
Комментарии